Kachra Mane
Type
Residential
City
Banglore, India
Built Up Area
1700 sq. Ft

The Kachra Mane is an addition to an existing older house. Das, the owner of the house proudly calls it the Kachra Mane or Scrap house. The new addition sits lightly on the existing bulding and uses reused packaging pine wood to make the structure of the new house. The exterior ‘walls’ are of pinewood and glass which let in the light and air and make the outside come indoors. The roof structure follows this route and is lightweight [no concrete] wooden frame with corrugated bamboo matt board. The glass, much of the pinewood, furniture, lights, toilet fixtures are all salvaged material.

The design follows the traditional architecture of the local village cottages - heavy masonary walls and light roofs. The materials and the way they are used in a modern way make the character of the farmhouse a modern building hugged by the bermed landscape around it. By berming earth around the building we are able to locate a place for itself in the expanse of flat farmland, and also take advantage of the way berming helps moderate the room temperature inside. Windows capture, intimately, the views of ground and sky. Windows are positioned to tap prevailing winds along southeast-northwest direction and enable good cross-ventilation. The masonry walls are of exposed wire-cut bricks laid in rat-trap bond forming a cavity wall. The rat-trap bond presents a beautifully proportioned brick pattern that lends rich character to both the interior and exterior. Almost all masonry is left exposed to reveal the beauty of natural materials engineered together. The light steel is provided with a recycled plywood false ceiling on the underside of the structure with thermal insulation inbetween. Exposed steel complements masonary walls. Windows and doors are made from sustainable plantation pine wood as well as some recycled pinewood from packaging waste.